26.01.2021

Всеукраїнський проєкт «GLOBE. Атлас хмар України»: підсумки

Хмари відіграють значущу роль в житті нашої планети. Вони беруть участь у формуванні погоди та клімату, завдяки їм відбувається перерозподіл вологи на Землі, хмари є надійним захистом від переохолодження та, разом з тим, вони захищають нашу планету від гарячих сонячних променів. Як не дивно, ми мало, що знаємо про хмари. Виявляється, що з усіх атмосферних явищ, хмари залишаються найзагадковішим об’єктом. 

Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України в рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE («Глобальне вивчення та спостереження з метою поліпшення довкілля»), яка у 2020 році відзначала 25-річний ювілей, впродовж лютого – грудня проводив Всеукраїнський проєкт «GLOBE. Атлас хмар України»  – проєкт по вивченню хмар, їхньої класифікації, процесів утворення та значення у формуванні погоди та клімату на Землі.

Метою проєкту було створення електронного збірника «GLOBE. Атлас хмар України», заохочення учнівської молоді та учителів до спостереження за хмарами та іншими атмосферними явищами, оволодіння навичками наукових досліджень, проведення спостережень та вимірів, опису результатів, формулювання висновків. У Проєкті взяло участь 145 учнів та вихованців зі всіх куточків України, учасники надіслали понад 800 фотографій та ввели велику кількість даних у міжнародну базу даних програми GLOBE.


Учні ОЗОНЗ «Жоравський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ (ясла – садок)» впродовж року  були дуже активними, спостерігали за хмарами та іншими атмосферними явищами, робили  супутні метеорологічні виміри, вносили їх у робочі щоденники спостережень, надіслали понад 100 фотографій, в том у числі фотографії хмар, в яких можна впізнати обриси предметів, тварин, людей, сюжетів.

За проведення спостережень та участь у Всеукраїнському проєкті «GLOBE. Атлас хмар України» (номінація «GLOBE-Clouds») в рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE міжнародними сертифікатами нагороджені: Вовк Дмитро, Довганич Вероніка, Довганич Сніжана, Кабанець Вероніка, Карнаух Валерій, Климович Марія.

За участь у Всеукраїнському проєкті «GLOBE. Атлас хмар України» (номінація «Хмаринка в небі») в рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE дипломи Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України нагороджені: Довганич Сніжана, Кабанець Вероніка, Федорович Євген.

Щиро радіємо  успіхам наших учнів та бажаємо їм невичерпної енергії , натхнення та подальших перемог. Нехай ці перемоги стануть лише початком ще більших нових досягнень!

Комментариев нет:

Отправить комментарий